Nazorg instructies

Nazorg instructies

Degelijke nazorg is en blijft essentieel voor de goede genezing van je piercing. Daarom krijg je naast de herhaalde nazorg info voor-, tijdens-, en na het zetten van een piercing hier duidelijke instructies over, en je krijgt ook nog een nazorgflyer mee, die je goed dient te bewaren.

Wees niet koppig, maar volg de instructies op die je zowel mondeling, als via flyer van ons krijgt. Probeer zo logisch mogelijk na te denken, zodat je mogelijke bronnen van infectie zoveel mogelijk kan uitsluiten. Denk niet: "Mij zal niks gebeuren, ik verzorg de piercing niet en ik krijg toch niks!", want dan kan het erg snel fout gaan!

We zeggen inderdaad dat je de eerste 2 a 3 weken na het zetten van een piercing niet mag zwemmen, dat je niet naar de sauna mag, en dat je niet in stoombad of ligbad mag, maar daarmee bedoelen we niet dat je niet mag douchen! Goede hygiëne is essentieel om onnodige problemen te voorkomen.

Mocht je ervoor kiezen om een milde antibacteriële zeep als nazorg te gebruiken, ga dan voorzichtig te werk, en overdrijf niet met de zeep. Doe een klein beetje antibacteriële zeep op een wattenstaafje met wat water en reinig de omgeving van de piercing voor en achter voorzichtig. Spoel alle zeepresten grondig uit en dep de omgeving van de piercing voorzichtig droog met iedere keer een schone handdoek, of een schoon wegwerpdoekje zonder lotion erop, liefst eentje die niet erg pluist.

We hebben Prontolind piercing nazorgspray en Prontolind mondspoeling. Deze kan je 3 - 5 keer per dag, afhankelijk van noodzaak, gebruiken en bieden het voordeel dat je ze ook onderweg en op vakantie kan gebruiken. Zorg wel dat je de gebruiksaanwijzing en bewaarinstructies zorgvuldig leest en opvolgt. Zo'n flesje is na opening maximaal 3 maanden houdbaar. Die informatie vind je op de verpakking.

  • Gebruik nooit alcohol om je piercing mee te reinigen, aangezien alcohol juist zwelling / irritatie veroorzaakt. Daarom mag je na het zetten van een tongpiercing de eerste 2 - 3 weken GEEN alcohol drinken. Enorm zure dranken zoals sinaasappelsap of frisdranken, zuivel producten, pittige kruiden en hete sauzen dien je ook te vermijden.
  • Melk producten kunnen slijmproductie veroorzaken en hete pepers kunnen ook voor irritatie zorgen.
  • Roken dien je ook liefst te vermijden, of anders drastisch te verminderen na het zetten van een tongpiercing, en rook GEEN menthol sigaretten. Als je wel rookt, zorg dat je na iedere sigaret je mond meermaals grondig spoelt met water.
  • Bij het tandenpoetsen ook je tong voorzichtig poetsen, maar zorg dat je alle tandpasta resten goed uitspoelt.
  • Mondwater bevat in de meeste gevallen alcohol en menthol, en kan ook vrij zuur zijn, dus dat is niet aan te raden qua nazorg, zeker niet onverdund.

Overdrijf niet, want je lichaam moet uiteindelijk ook tot rust komen.
Gebruik Sterilon, dat tegenwoordig Dettol wondspray heet, of soortgelijke producten uitsluitend als er een infectie dreigt te ontstaan, dus niet ter vervanging van de normale nazorg! Deze middelen zijn namelijk agressief, en dienen alleen te worden gebruikt bij bestrijding van daadwerkelijke beginnende infecties.

Ga niet zomaar op advies van vage kennissen, vrienden of vage bloggers op het internet je piercing reinigen met allerlei producten, die mogelijk schadelijke gevolgen of infecties kunnen opleveren.
Thee is om te drinken... niet om je piercing mee te reinigen!
Spiritus is giftig, dus ook géén nazorg optie.
Antibiotica dien je uitsluitend na voorschrijven van een huisarts te gebruiken. Krijg je van een piercer antibiotica mee ===> foute boel!

Volg de nazorginstructies op die je hebt gekregen, en wijk er niet vanaf, tenzij je dit in overleg met arts of piercer hebt gedaan.

De piercing zal over het algemeen enkele dagen gevoelig zijn of wat pijn doen. Na een paar dagen moet de pijn over gaan. Tijdens de genezingstijd mag het sieraad niet verwijderd worden, tenzij er sprake is van een allergische reactie.
Mocht je het sieraad tijdens de genezing verliezen of uit doen, zorg er dan voor dat je binnen enkele minuten een ander (liefst steriel) sieraad plaatst. Wij zijn niet verantwoordelijk voor het dichtgroeien van gaatjes door verlies of uitdoen van een sieraad. De piercing zal in dat geval opnieuw gezet moeten worden.

Mocht je piercing om welke reden dan ook toch gaan ontsteken, gebruik dan Dettol Wondspray of een gelijkwaardig product. Lees de bijsluiter voor juist gebruik. Mocht de ontsteking na een paar dagen niet duidelijk verbeteren, raadpleeg dan altijd je huisarts!
Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of extreme pijn altijd contact op met je huisarts!

Nazorg piercing algemeen

[expand title="Nazorg piercing algemeen"] Spoel na het douchen alle zeep- en shampooresten zorgvuldig uit en dep de piercing daarna voorzichtig droog met elke keer een schone handdoek of een schoon wegwerpdoekje. Spray de piercing 3 tot 5 keer per dag in met Prontolind nazorgspray (of naar behoefte vaker).
Laat de piercing verder met rust!

Smeer geen zalf, make-up, of andere producten op de wond en vermijd haarlak. Draag geen pleister op de wond (Met uitzondering tijdens sporten of ‘vies’ werk).

Vermijd tijdens de genezing het dragen van strakke en vuile of gedragen kleding.

De eerste 2 weken niet zwemmen/ in ligbad/ stoombad/ of naar de sauna, maar natuurlijk wel gewoon douchen!

[/expand]

Nazorg tong / lippiercing

[expand title="Nazorg tong/lip piercing"] Was de buitenkant (lip) met een milde antibacteriële zeep, spoel alle zeepresten zorgvuldig uit en dep daarna elke keer droog met een schone handdoek of een schoon wegwerpdoekje. Laat de piercing verder met rust!
Spoel je mond grondig meermaals na met water, iedere keer als je tanden hebt gepoetst, om alle tandpastaresten te verwijderen. Gebruik verder volgens gebruiksaanwijzing de Protolind nazorgspoeling.

De eerste 2 - 3 weken na het zetten van de lip- of tongpiercing niet tongzoenen en geen orale sex hebben, omdat je enorm vatbaar bent voor infecties, en je deze zelf ook kan verspreiden.
Melkproducten, pittig en kruidig eten, alcohol en sigaretten dien je te vermijden! Alcohol kan enorme zwelling van je tong veroorzaken, waardoor je problemen met je tongpiercing krijgt. Als je toch rookt, zorg dan dat je véél minder sigaretten rookt, en rook vooral geen menthol sigaretten. Spoel je mond na iedere sigaret zorgvuldig meermaals met schoon kraanwater.

Na minimaal 14 dagen kan het sieraad gewisseld worden voor een korter steriel exemplaar.  Je betaalt dan alleen het sieraad, het wisselen is kostenloos.
Pas nadat je piercing volledig is genezen, mag er een sieraad in dat niet steriel is. Ander riskeer je een infectie.

[/expand]

Nazorg intiempiercing

[expand title="Nazorg intiempiercing"] Spoel je piercing meerdere dagen met lauwwarm schoon water na het plassen. Geen zeep gebruiken!!! De prontolind nazorgspray is wel geschikt voor slijmvliezen, dus deze mag je daar wel gebruiken.

Bij intiempiercings geldt ook dat je de eerste 2 - 3 weken na het zetten van de piercing geen sex kan hebben, omdat je ook hier veel vatbaarder bent voor infecties en SOA's, en je deze ook makkelijker zelf kan verspreiden. Heb je wel sex, gebruik dan altijd een condoom, vrouwencondoom of beflapje.

[/expand]